Daniëlle van den Berg (foto rechts) is stageconsulent van het Regio College in Zaandam. Maxime Hallatu (foto links) van Stage Cultuur Inclusief gaat in gesprek met haar, over haar werk en ervaringen op het gebied van stages. Het Regio College is een mbo-school in de Zaanstreek, met meerdere vestigingen in Noord-Holland. Het Regio College is onderverdeeld in 3 scholen: de school voor Techniek & ICT, de school voor Zorg & Welzijn en Sport, de school van Economie en Toerisme.

Wat is jouw rol als stageconsulent?
Als stageconsulent zorg ik ervoor, met mijn collega’s, dat alle studenten van de school Economie en Toerisme een stage krijgen, we stagecontracten maken en voer ik gesprekken met bedrijven. Daar heb ik wel mijn handen vol aan.

Hoe ga je op zoek naar geschikte stageplekken?
Ik zoek in eerste instantie in ons bestaande netwerk, en ik maak ook gebruik van LinkedIn om nieuwe contacten te leggen. Bedrijven bewust maken van de waarde van mbo-studenten is een belangrijk aspect van mijn werk.

Lukt dat goed?
Het lukt steeds beter. Zeker in het begin was het heel vaak zo dat ze liever een hbo-student hebben dan een mbo-student. Nu is er niks mis met een hbo-student, maar mbo-studenten moet je niet onderschatten. Mbo-studenten zijn harde werkers, willen graag leren, veel dingen doen. Ze zijn een aanwinst voor een bedrijf.
Het gaat overigens wel steeds makkelijker, omdat er op dit moment heel veel aandacht in het media is voor mbo-studenten. Het helpt dat het Ministerie van Onderwijs benadrukt dat er veel meer aandacht moet zijn voor mbo-studenten en mbo-opleidingen gekeken moet worden. Dat kunnen wij alleen maar aanbevelen. Zeker met de grote tekorten aan personeel op de arbeidsmarkt is het niet meer dan logisch dat je mbo’ers meer in beeld zijn. En terecht.


Stageplekken kunst en cultuur

Hoe ervaar je de samenwerking met culturele instellingen?
Het zijn veel kleinere instanties waardoor er vaak niet iemand is die daadwerkelijk opgeleid is voor bijvoorbeeld het juridische of het marketinggedeelte. Er mist dan iemand die verstand van zaken heeft, zodat die student niet goed begeleid kan worden. Dat geldt natuurlijk niet voor alle culturele instellingen, alle stages zijn welkom, zolang ze maar een erkend leerbedrijf zijn.

Denk je dat je toch ook stages kan vinden via ons platform Stage Cultuur Inclusief?
Daniëlle: Dat zou kunnen, het hangt er een beetje vanaf welke culturele instellingen erop staan en wat voor soort stages ze bieden. Bij ons op school moet het gaan om de opleidingen Marketing & Communicatie, Bedrijfsadministratie en Juridisch administratief.

Heb je een tip voor ons als stageplatform?
Jullie moeten scholen laten weten dat jullie bestaan en vooral dat jullie actief willen meedenken over het vinden van stageplekken. Ik weet dat jullie dat doen, omdat ik jullie hulp al een keer heb ingeroepen. Wij hebben niet zoveel ervaring in de culturele sector, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet graag van die mogelijkheden gebruik willen maken. Dan is het heel fijn als er een platform is zoals Stage Cultuur Inclusief.


Speciale ondersteuning

Zie je ook mogelijkheden voor studenten die speciale ondersteuning nodig hebben?
Ja, ik noem dat hier altijd het rugzakje. Ook die studenten lopen natuurlijk binnen mbo-instellingen rond en eigenlijk zouden ze overal rond moeten lopen of kunnen lopen. Een mbo-student heeft om zijn diploma te halen niet alleen het theoretische gedeelte nodig, maar ook de praktijkervaring. Zonder praktijkervaring komt er geen diploma.

Daniëlle vervolgt: Het is belangrijk dat bedrijven ook voor dit soort studenten open moeten staan. Maar dat kost ze meer tijd. En in een maatschappij waar we nu in zitten, met een tekort aan personeel, heb je soms best wel begrip voor het feit dat dingen niet kunnen. Maar aan de andere kant moet het ook zo zijn dat ook die studenten wel de kans en mogelijkheid krijgen om praktijkervaring op te doen. Het komt voor dat een student die in een rolstoel zit, ondanks dat die beschikt over alle benodigde capaciteiten, ergens niet kan stagelopen door het ontbreken van een lift. Dat vind ik heel erg jammer. Ik zou alle bedrijven, ook binnen de culturele sector, willen oproepen om ervoor te zorgen dat de werkplek daadwerkelijk toegankelijk is.

Foto links: Regio College
Interview: Maxime Hallatu
Tekst: Esmae Dolman

Terug naar Nieuws